Skip to main content

Het is weer carnaval over

Dagen
:
Uren
:
Minuten
:
Seconden

Motto 2025

't LUP

Berghse Kei veur Brandweer Bergh

De hoogste onderscheiding van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen is dit jaor uutgereik aan de Brandweer Bergh. Op vri-jdagaovend 9 fibrewari krège zi-j uut hande van 't bestuur van d'Olde Waskupen en Prins Arien I de Berghse Kei uutgereik.

Jaorlijks reik 't bestuur van de carnavalsvereniging de Berghse Kei uut aan 'n persoon of instelling den zich op maatschappelijk of sociaal-cultureel gebied verdienstelijk het gemaak veur de samelèving. Deze eer geet dit jaor uut naor de vri-jwilligers van Brandweer Bergh, waordeur zi-j in 't vervolg deur 't lève geet as Ridder in de Orde van de Berghse Kei. In 't Hof van Hedel (in 't Gertrudis in 's-Heerenbarg) krège zi-j de belangrijkste onderscheiding van de carnavalsvereniging uutgereik. 

Brandweer Bergh is 'n organisatie waorvan de leje zich zodanig inzette veur de samelèving, dat 't bestuur van d’Olde Waskupen zelfs 'n bietje verbaas was dat zi-j deze eer nog nooit eerder hebbe gehad. De brandweer besteet uut fanatieke vri-jwilligers die hierin ook hun hobby zien en waorveur gi-j ze dus ’s-nachs gewoon wakker veur mag make. En ondanks alles wil de samelèving liever niet met ze in aanraking komme, want vaak betekent dit 'n brand of ander incident. Toch is de hele Barghse samelèving maor wat bli-j met deze minse. Daorum verdienen ze dubbel en dwars deze bizundere onderscheiding. De brandweer is ook op zuuk naor minse die zich willen inzette veur de samelèving. Kijk hiervoor op Bergh - Brandweer


Foto: Robin Sommers

Commandeurs in de orde van d’Olde Waskupen
Ook dit jaor zun d'r weer commandeurschappen uutgereik in de orde van d’Olde Waskupen. Dit is 'n speciale onderscheiding veur minse die zich bizunder verdienstelijk hebbe gemaak veur 't carnaval in Waskuupstad. Dit jaor wodde d'r twee commandeurs benuump.

Op veurdrach van de Raod van XI krèg Wilfried Kaok 't commandeurschap uutgereikt. Wilfried is sins 2000 warkend lid van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen. Hij zet zich in veur de technische commissie, was van 2003 tot en met 2005 lid van de Raod van XI en wier in 2006 prins van d’Olde Waskupen onder 't motto ‘Bekiek ’t maor’. Wilfried is ook lid van de zaal en receptiecommissie en steet same met zien vriend Johnny Keurentjes al jaorelang in de buutton met de pronkzittingen. Veur al deze inspanninge veur de vereniging is hij vri-jdagaovend nao 't onthulle van 't monument benuump tot Commandeur in de orde van d’Olde Waskupen.

De tweede Commandeur in deze orde is Patrick Beverloo. Op veurdrach van de Old Prinse kreeg hij deze bizundere onderscheiding. Patrick is sins 1996 zelfstandig ondernèmmer en zien kunswarke zun inmiddels al eûver de hele wereld te bewondere. Maor ook in ’s-Heerenbarg is vol van zien wark te zien. 't Beeld van Mechteld ten Ham, de bronze leeuw ‘Bergha’ op 't Stadsplein en de kuns op de rotondes. Hij het ’s-Heerenbarg zowel nationaal as internationaal op de kaart gezet in de kunswereld. Maor Patrick is ook zeer actief binne de carnavalsvereniging. 't Make van de decors van de prinseprissentatie, de belettering van de straatprijsbordjes, hij het jaorelang de garderobe beheerd met de pronkzittinge en is hij nog op vol meer vlakke betrokke gewèès bi-j zake binne de vereniging. Ook Patrick is prins carnaval gewèès. In 2013 onder 't motto ‘Dat het wat.’

Carnavalis van 't jaor
Normaal wödt de prijs van carnavalis van 't jaor uutgereik met Pronkzitting XL, maor dit keer éénmalig met de officiële start van de carnaval in Waskuupstad. En de eer ging naor Erik Meuleman. Erik mik al jaorelang muziek met de carnaval bi-j verschillende orkeste en daorbuute. Zo is Erik al jaorelang lid van de Blaoskapel die elke pronkzitting veur de muzikale umlijsting zörg. Daornaos trad hij ook al solo maor ook in verschillende samestellinge op met deze aovende met eige geschreve nummers. Dit jaor het hij ook metgewark aan 't ni-je nummer van Kees Engelbarts ‘Veurda-j ’t wet’ waormet onlangs nog de Kachelhöltjes carnavalskrakertrofee bi-j Regio8 wier gewonne. Daornaos is Erik ook één van de initiatiefnèmmers van Kultuurhuus Heitkamp. Mede deur um wödt daor now weer volop carnaval gevierd. Hij is ook één van de initiatiefnemers veur 't evenement ‘FF Uutblaoze’ in Heitkamp, waor nao de carnaval nog één keer alle dweilorkeste bi-j mekaar komme um halfvaste te viere. En dit jaor is Erik ook nog 's verantwoordelijk veur de tekste van Prins Arien I. Erik levert alles netjes in 't ’s-Heerenbargs plat aan bi-j Arien en zo kump de hoogheid extra goed veur de dag. Daorum is Erik dit jaar benuump tot carnavalist van 't jaor.

Foto: Robin Sommers
Foto: Robin Sommers

Bedenker Motto
Ook was d'r met 't monument onthulle speciale aandach veur de bedenker van 't motto van dit jaor.
Den eer ging dit jaor naor Rob Maatman. Rob verzon 't motto ‘Daor doe-j ’t veur’.
Uut hande van old-prins Thiemo Kaaf krèg hij de bi-jbeheurende versiersele uutgereik.

't Carnaval in Waskuupstad is met deze aovend officieel van start gegaon en tot dinsdagnach zal d'r flink wodde gefees in Waskuupstad.